Yhtiörakenteen suunnittelu

Rakennesuunnittelu tähtää yleensä holdingyhtiön tai emoyhtiön perustamiseen yritysjärjestelyllä. Holdingyhtiöitä käytetään erityisesti verosuunnittelussa ja verotuksen optimoimisessa, minkä lisäksi holdingyhtiö on suoraa eli välitöntä omistusta toiminnallisesti järkevämpi ratkaisu. Myös olemassa olevan konsernin omistusrakennetta voidaan kehittää rakennesuunnittelulla esimerkiksi yrityskaupan, henkilöstön sitouttamisen tai toiminnan uudelleenjärjestämisen esitoimena. Autamme luomaan juuri teidän tilanteeseenne sopivan yhtiörakenteen.

Holdingyhtiön perustaminen

Holdingyhtiö on väliyhtiö, jonka kautta yrittäjä omistaa liiketoimintaa harjoittavan yrityksensä. Holdingyhtiö hallinnoi usein myös yrittäjän muuta omaisuutta ja harjoittaa omistajansa lukuun sijoitustoimintaa.

Sijoittajat ja rahoittajat voivat käyttää holdingyhtiöitä sijoitusomaisuutensa hallinnointiin. Jos yrityksellä on useampia omistajia, omistajille voidaan perustaa yhteinen holdingyhtiö tai erilliset holdingyhtiöt.

Holdingyhtiörakenne tarjoaa useita verotuksellisia ja liiketaloudellisia etuja.

Tärkein hyöty on verohuojennetun osingon vuosittainen maksimointi. Usein lähes yhtä tärkeää on liiketoimintaa harjoittavan yhtiön taseen keventäminen. Kevyt tase mahdollistaa henkilöstön sitouttamisen, helpottaa yhtiökumppanien saamista ja tehostaa yrityskaupan toteutumista.

Holdingyhtiön perustamisen hyödyt

Holdingyhtiöstä on hyötyä, kun haluat maksimoida huojennetun osingon, keventää yrityksesi tasetta tai kun harkitset yrityksesi myyntiä.

Huojennetun osingon maksimointi

  • Holdingyhtiön kautta omistettu yritys voi maksaa verovapaana osinkona tulevien ja aiempien tilikausien voittonsa holdingyhtiölle.
  • Holdingyhtiöstä yrittäjä voi maksaa vuosittain itselleen maksimoidun määrän verohuojennettua pääomatulo-osinkoa.
  • Huojennetun osingon maksimoitu määrä perustuu holdingyhtiön nettovarallisuusasteeseen, jota saadaan vahvistettua yritysjärjestelyllä.

Kohdeyrityksen taseen keventäminen

Holdingyhtiön kautta omistettu kohdeyritys voi jakaa vanhat ja tulevat voittovaransa holdingyhtiölle verovapaana osinkona. Kohdeyrityksessä ei siten tarvitse pitää kuin yritystoiminnan jatkumisen kannalta tarpeellinen varallisuus.

Kohdeyhtiön kevyt tase mahdollistaa osakkeiden tarjoamisen avainhenkilöille halvemmalla, kun osakkeiden hinnoittelussa ei tarvitse ottaa huomioon kohdeyrityksen aiempien tilikausien voittovaroja.

Samalla osakkeita saavat työntekijät eivät saa välillistä osuutta kohdeyrityksen aiemmista voittovaroista, vaan ne on eriytetty perustajaosakkaan tai -osakkaiden holdingyhtiöön. Sama periaate pätee uusien yhtiökumppanien hankkimisessa.

Hyödyt yrityskaupassa

Yrityskaupassa ostaja ei usein halua maksaa korotettua kauppahintaa vanhojen tilikausien voitoista. Kohdeyhtiön voittovarojen jakaminen holdingyhtiölle tekeekin kohdeyhtiöstä potentiaalisemman yrityskaupan kohteen.

Holdingyhtiörakenne tarjoaa merkittävimmän, Suomen lainsäädännön mahdollistaman verohyödyn yrityskaupassa. Konsernin emoyhtiö voi myydä tytäryhtiönsä osakkeet täysin verovapaasti, mikäli tytäryhtiön osakkeita pidetään emoyhtiön elinkeinotoiminnan käyttöomaisuusosakkeina. Niin sanottu käyttöomaisuusosakeluonne on olennainen osa rakennesuunnittelua ja holdingyhtiörakenteen perustamista.

Milloin holdingyhtiön perustaminen on järkevää?

Holdingyhtiön perustaminen on aina järkevää, kun yrittäjän tai yrittäjien suoraan omistama yritys tekee vuosittain voittoa tai yrityksen taseeseen on kertynyt aiempien tilikausien voittovaroja. Suosittelemme omistusrakenteen suunnittelemista myös tilanteissa, joissa yhtiöön on tarkoitus sitouttaa työntekijöitä tai hankkia uusia yhtiökumppaneita.

Jotta vero- ja toiminnalliset hyödyt voidaan maksimoida, rakennesuunnittelu tulee aloittaa aina hyvissä ajoin ennen toimenpiteisiin ryhtymistä.

Miten holdingyhtiö perustetaan?

Holdingyhtiö perustetaan yritysjärjestelyillä, joista yleisimmät ovat osakevaihto ja liiketoimintasiirto.

Rakennesuunnittelussa tulee ottaa huomioon myös yrittäjän ja yrityksen pitkän aikavälin suunnitelmat. Osakevaihdon ja liiketoimintasiirron ohessa voikin olla järkevä toteuttaa sulautuminen, jakautuminen tai muita liiketoimintojen uudelleenjärjestämiseen tähtääviä yritysjärjestelyitä.

HL Tax&Legal Oyn asiantuntijat auttavat sopivan yhtiörakenteen löytämisessä ja toteuttamisessa

Olemme toteuttaneet useita kymmeniä rakennesuunnitteluita ja holdingyhtiöiden/emoyhtiöiden perustamisia.

Meillä on erittäin laaja kokemus sekä yksittäisten liiketoimintayhtiöiden että laajojen konsernien omistusrakenteiden suunnittelusta ja toteuttamisesta. Olemme suunnittelussamme innovatiivisia, mutta noudatamme Suomen verolakien säännöksiä tarkasti.

Suunnittelemme ja toteutamme järjestelyt aina ensimmäisestä tapaamisesta järjestelyn täytäntöönpanoon asti.

Ota meihin yhteyttä ja varaa ilmainen rakennesuunnittelutapaaminen. Tapaamisessa teemme alustavan rakennesuunnitelman, joka ottaa huomioon sinun ja yrityksesi lyhyen sekä pitkän aikavälin suunnitelmat. Rakennesuunnittelu jatkuu tästä eteenpäin sinun toiveidesi ja tavoitteidesi mukaan.

Emoyhtiön ja konsernirakenteen perustaminen

Emoyhtiön perustaminen

Konsernin emoyhtiö on kuten holdingyhtiö, joka harjoittaa itse liiketoimintaa ja tarjoaa palveluita muille konserniyhtiöille ja mahdollisesti myös konsernin ulkopuolelle.

Emoyhtiön muodostaminen ei eroa merkittävästi holdingyhtiön perustamisesta. Se kuitenkin vaatii erityistä huomiota yritysjärjestelyn toteuttamisen jälkeen. Myös toimivasta holdingyhtiöstä voidaan muodostaa konsernin operatiivinen emoyhtiö kehittämällä holdingyhtiöön liiketoimintaa.

Konsernirakenne tarjoaa Suomen verolainsäädännön mahdollistamat suurimmat verohyödyt. Jos tietyt edellytykset täyttyvät, konsernin emoyhtiö voi myydä tytäryhtiönsä osakkeet täysin verovapaasti. Pitkäaikaisella ja tarkalla rakenne- ja verosuunnittelulla on vieläpä mahdollista, että onnistuneesta exitistä emoyhtiöön verovapaasti kertynyt varallisuus saadaan jaettua osakkeenomistajilleen erittäin pienillä veroseuraamuksilla.

Konsernirakenne tarjoaa lisäksi kaikki samat edellä kuvatut verohyödyt kuin holdingyhtiörakennekin.

Milloin konsernirakenteen perustaminen on järkevää?

Konsernin emoyhtiön perustaminen on järkevää, jos on pienikin mahdollisuus, että liiketoimintaa harjoittava yritys mahdollisesti myydään tulevaisuudessa. Sillä ei ole merkitystä, onko liiketoimintayrityksen omistus jo järjestetty holdingyhtiön kautta vai ei. Konsernirakenteen suunnittelu ja toteuttaminen on järkevää myös silloin, kun suoraan omistettu yhtiö tekee vuosittain voittoa tai sen taseeseen on kertynyt vanhojen tilikausien voittovaroja.

Olemme toteuttaneet useita verovapaita yrityskauppoja. Olemmekin suoranaisia velhoja verovapaiden yrityskaupparakenteiden suunnittelussa. Avain verohyötyihin on pitkäaikainen ja täsmällinen verosuunnittelu, joka aloitetaan mahdollisimman varhaisessa ajoin ennen yrityskauppaa.

Muut yritysjärjestelyt

Otamme rakennesuunnittelussamme huomioon kaikki yrittäjän ja yrityksen lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteet. Tavoitteet liittyvät usein henkilöstön sitouttamiseen, yrityksen siirtämiseen seuraavalle sukupolvelle, liiketoiminnan turvaamiseen sekä laajentamiseen tai tulevaisuuden yrityskauppaan.

Tavoitteiden täyttämiseksi suunnittelemme ja toteutamme holdingyhtiö- ja konsernirakenteiden muodostamisen ohessa lukuisia muita yritysjärjestelyitä. Näistä tärkeimmät ovat sukupolvenvaihdos, sulautuminen ja jakautuminen. Myös yrityskauppaa kutsutaan arkikielessä yritysjärjestelyksi.

Ota meihin yhteyttä ja varaa ilmainen rakennesuunnittelutapaaminen. Tapaamisessa kartoitamme sinun ja yrityksesi lyhyen ja pitkän aikavälin suunnitelmat ja esitämme näkemyksemme tavoitteiden toteuttamiseksi mahdollisimman verotehokkaasti ja järkevästi.