Johdon ja henkilöstön palkitsemisjärjestelmät

Henkilöstön sitouttamisella tarkoitetaan keinoja, joiden avulla avainhenkilöt pyritään pitämään yhtiön palveluksessa mahdollisimman pitkään. Yleisimpiä sitouttamis- ja palkitsemisjärjestelmiä ovat bonusmallit, optiot sekä osakeomistus. Autamme yritystäsi suunnittelemaan verotehokkaan palkitsemisjärjestelmän ja sitouttamaan henkilöstösi.

Bonusjärjestelmät

Bonusjärjestelmät ovat yksinkertaisin tapa palkita ja sitouttaa henkilöstöä. Bonusten sitouttamisefekti voi kuitenkin olla muita sitouttamiskeinoja alhaisempi, koska bonukset annetaan yleensä lähes koko henkilökunnalle. Avainhenkilöt eivät tällöin välttämättä koe vuosibonuksia henkilökohtaisena sitouttamiseen tähtäävänä palkkiona vaan ainoastaan yhtiön bonusjärjestelmän toteuttamisena.

Avainhenkilöt maksavat ansiotulon progressiosta johtuen vuosibonuksistaan usein yli 50 % marginaaliveron. Tämä heikentää myös vuosibonuksen sitouttamisvaikutusta, sillä avaintyöntekijää voi jopa ärsyttää saamansa palkkion korkea veroaste.

Verotehokkaat bonusmallit

Avainhenkilöille voidaan luoda myös verotehokkaita bonusmalleja. Yksi tällaisista malleista on työkorvaukseen perustuva laskutus. Avaintyöntekijälle perustetaan osakeyhtiö, jonka kautta hän laskuttaa työnsä palkkiot. Avaintyöntekijän yhtiö maksaa tällöin tuloksestaan 20 %:n veron, ja työntekijä voi kestävän verosuunnittelun keinoin alentaa kokonaisveroastettaan sekä sijoittaa varoja yhtiönsä kautta.

Osingot

Palkitsemisjärjestelmä voidaan rakentaa myös osinkojen kautta. Avaintyöntekijöille voidaan antaa esimerkiksi optioiden oheen niin sanottuja työpanososakkeita, jotka oikeuttavat osinkoon ennalta määritettyjen parametrien mukaan. Myyjä voi esimerkiksi saada 10 prosenttia myynnistään osinkona työnantajayrityksestä.

Osinkojärjestelmiä ei aina käytetä verohyötyihin, vaan niiden arvo voi perustua myös sitouttamisvaikutuksen kasvuun. On selvää, että jos työntekijä voi selkeästi mitattavalla tavalla vaikuttaa vuosittain saamansa osingon määrään yhtiön omistajana, hän on sitoutuneempi työnantajaansa kuin normaalin vuosibonuksen keinoin.

Optiot

Optioilla tarkoitetaan pelkistetysti työntekijälle annettua oikeutta merkitä tulevaisuudessa työnantajayrityksen osakkeita alennettuun hintaan.

Optioita voidaan käyttää usealla eri tavalla. Työntekijällä voi olla oikeus merkitä osakkeita työnantajayrityksen saavutettua tietyn liikevaihtorajan tai hänen työsopimuksen jatkumisen perusteella esimerkiksi kahden vuoden välein.

Jos työntekijä merkitsee osakkeita niiden käypää arvoa alhaisempaan hintaan, hänelle muodostuu osakkeiden käyvän arvon ja merkintähinnan erotuksen verran veronalaista ansiotuloa. Yrityksen nopea arvonnousu voi tehdä optiojärjestelmän noudattamisesta haastavaa tai jopa mahdotonta.

Yrityksen nopean arvonnousun ongelma voidaan välttää merkintäoikeuden sitomisella työnantajayrityksen exitiin. Kun työntekijä merkitsee optioidensa perusteella työnantajayrityksen osakkeita juuri ennen exitiä tai sen yhteydessä, hän saa välittömästi yrityskaupan yhteydessä varoja verojen maksuun. Exit-optiot toimivat myös erinomaisina kannustimina avaintyöntekijälle työskennellä yrityksen palveluksessa aina sen myyntiin saakka.

Osakeomistus

Yhtenä sitouttamiskeinona työntekijäyritys voi antaa avaintyöntekijälleen osakeannilla osakkeita. Työntekijästä tulee tällöin yhtiön vuotuiseen osinkoon oikeutettu osakas. Jo pelkän käyntikorttitittelin muuttuminen ”Partneriksi” sitouttaa ja kannustaa työntekijää.

Avaintyöntekijän osakeomistus voidaan muodostaa verotuksellisesti kestäväksi monin eri keinoin. Työntekijälle voidaan perustaa ennen osakemerkintää esimerkiksi holdingyhtiö, joka ottaa lainaa osakkeiden merkintää varten. Kun työnantajayritys maksaa osingon tälle holdingyhtiölle verovapaasti, myös osakkeiden merkintää varten otettu laina voidaan maksaa takaisin verovapaasti.

Työnantajayrityksen korkea arvo ja taseeseen jääneet aiempien tilikausien voittovarat voivat muodostaa esteen avaintyöntekijän osakeomistukselle. Työnantajayrityksessä voidaan kuitenkin toteuttaa yritysjärjestelyjä, kuten osakevaihto tai liiketoimintasiirto, joilla tasetta ja käypää arvoa saadaan alennettua tarkoituksenmukaisesti.

Yleensä työntekijän osakeomistusta edeltää työnantajayrityksen kestävä verosuunnittelu. Suunnittelemme ensin yhtiön ja pääosakkaiden verotuksen ja omistusrakenteen pitkällä aikajänteellä kestäväksi, ja toteutamme sen jälkeen sitouttamisen tarkoituksenmukaisesti.

Uusi yhtiökumppani?

Yritystoiminnan laajentaminen uusien osakkaiden myötä on hyvin yleistä. Verotus voi muodostua liiketaloudellisesti perusteltujen ratkaisujen esteeksi, jos uudelle yhtiökumppanille muodostuu osakemerkinnästä tai osakekaupassa veronalaista tuloa.

Uuden yhtiökumppanin hankkimisessa tulee kiinnittää erityistä huomiota järjestelyn veroseuraamuksiin ja tulevaisuuden verotuksen suunnitteluun.

Vakiintuneessa mallissa yrittäjä myy uudelle osakkaalle omistamiaan osakkeita. Vaikka järjestely on suoraviivainen ja selkeä, se ei ole aina verotuksellisesti järkevä ja liiketaloudellisesti tehokas.

Suoran osakekaupan vaihtoehtona toimii osakeanti. Vaikka osakkeista maksettu kauppahinta meneekin osakeannissa kohdeyhtiölle itselleen, se voidaan palauttaa verovapaasti järjestelyn osapuolille. Tämä vaatii huolellisesti suunnitellun järjestelykokonaisuuden. Usein on myös tarkoituksenmukaista, että osa kauppahinnasta jää yhtiön itsensä käytettäväksi liiketoiminnan laajentamiseen.

Mikä palkitsemisjärjestelmä sopii parhaiten yritykselleni?

Mikäli haluat sitouttaa henkilöstöä tai suunnittelet uuden yhtiökumppanin hankkimista, olethan meihin yhteydessä.

Autamme sinua arvioimaan eri vaihtoehtojen hyötyjä juuri sinun yrityksesi tilanteessa ja valitsemaan verotehokkaimman tavan laajentaa yritystoimintaasi.